Steso Songs


Posted on juni 26th, by Johan in Bands. No Comments

Steso Songs

stesosongs-profile

 

S W E D I S H

NYA STESO SONGS-ALBUMET 34 SLÄPPTES DEN MAJ 2018. Ibland tar det tid att följa upp en debut men, ojojoj, vad Steso Songs kommande skiva är värd all väntan. Pop som griper tag i dig på samma sätt som Frida Hyvönen, PJ Harvey och Jenny Wilson.

I Folkets Hus i Hultsfred finns det en biosalong och i den finns det en scen och på den står en flygel. Den har jag spelat in några låtar på. Sång har jag sjungit in på nätterna när barnet somnat. /… /Mitt första band startades i tonåren och hette Alien She efter Bikini Kill-låten och för att vi kände oss som utomjordingar som hamnat fel. Vi tog riksväg 34 söderut så fort vi gått ut gymnasiet och lite senare blev jag Steso Songs /…/ Sen gick det några år och jag blev utomjording vid riksväg 34 igen och skrev en låt som handlade både om vägen och min ålder (34 alltså) och det blev incitamentet för att göra klart en skiva. 34:an blev min musa.”

Steso Songs, eller Karolina Stenström, som hon egentligen heter, slog igenom på bred front med sin debutskiva Now it’s dark 2010. Skivan hyllades för sina trallvänliga och söta melodier med nattsvarta texter om självskadebeteende, bottenfrusna relationer och dåligt mående.

Festivalspelningar, TV-framträdanden, intervjuer följde i rask takt. Senare samma år kom två fullängdsskivor med den kortlivade duon Psykakuten, där hon var en av två medlemmar…. och sedan blev det tyst.

Det som hände var att Karolina Stenström fick barn, separerade och flyttade hem till det Småland hon från början kom ifrån. Där hon började på helt ny kula, publicerade lite dikter här och där, blev redaktör för kulturtidskriften Det Grymma Svärdet, där hon fortsatte skriva prosa och annat, och även kunde ge ut lite mer avantgardistiskt musikmaterial på de kassetter som följde med vissa nummer av tidskriften. En kassett-EP med Steso Songs kom 2014, och två Steso-fanzines med tillhörande digitalt släppta soundtrack ett par år senare.

Nu har äntligen stunden kommit för att ge ut en uppföljare till debuten: 34. Det är en skiva som, precis som debuten, värkts och kämpats fram under flera års tid. Som tidigare är det pianot i fokus och vackra melodier parade med mörka, djupt personliga texter. Föräldraskap, uppbrott och en nära väns bortgång är erfarenheter som smugit sig in i texterna och försett hennes palett av teman med ännu fler mycket mörka färger.

Kommentarer inaktiverade.